Dagen efter #dammenbrister

Igår brast dammen och 800 vittnesmål om trakasserier, övergrepp och våld pulserade och fortsätter att pulsera in i våra datorer, telefoner och plattor.

Igår var det fest. "Revolutionsfest" skrev någon i den, inte så längre, hemliga Facebookgruppen med 20 000 finlandssvenska kvinnor.  Äntligen vågar vi berätta utan skam, eller bara lyssna, ställa oss sida vid sida och kräva förändring. Från detta går det inte att vända tillbaka. Det är ett paradigmskifte som sker.

”Tänk Malin, att vi faktiskt får vara med om detta, att se det hända” sa min svenska kollega Johanna Lundin, då hon fick höra om att det även finns ett finlandssvenskt upprop. Hon har jobbat lika länge med jämställdhet och likabehandling som Ekvalita existerat, men i Equalate. Vi vet därför båda, hur stort detta är. Nu finns det en chans att vi tar ett mycket större steg mot ett mer inkluderande samhälle, än vad vi på mycket länge gjort. Detta har potential bli något i stil med kvoteringslagen och rösträtten.

Men det gäller att förvalta processen väl. Och vi behöver vara medvetna om de röster som inte hörs. Inte ens nu. Hur skapar vi en förändring för alla, där även olika könsidentiteter och könsuttryck ryms med, personer med funktionsnedsättningar, olika etniciteter och nationaliteter, religioner, sexualiteter och språk. För statistiken talar tydligt att rösten hos minoriteterna i minoriteterna, även i ankdammen, är de som hörs minst, samtidigt som de möter många förtryck samtidigt. Ingen är fri förrän alla är fria.

För att vi ska lyckas behöver vi därför lägga in en högre växel. För oss på Ekvalita betyder det att vi valt att starta en blogg idag. På bloggen vill vi dela med oss av det vi lärt oss, sett och förstått av att arbeta med er, våra kunder. Att samtala mer er, våra samarbetspartners. Och influeras av er, som är en stark röst för förändring på ert arbete, i ert privatliv eller i offentligheten. Men också det vi lärt oss av er som varit tysta, er som bjudit på motstånd,  ni som gett upp eller ni vars röst inte fått utrymme.
Vi vill dela med oss av våra erfarenheter från vårt arbete, peppa er som vill jobba eller redan jobbar med dessa frågor och bidra i högre grad med en samtidsanalys av olika fenomen i samhällsdebatten. Bloggen kommer inte bara att vara på svenska, utan flerspråkig, inte bara textbaserad, utan också bestå av video- och audiomaterial. Det kommer inte bara att vara vår röst, utan vi vill bjuda in kolleger, kunder och samarbetspartner till en bredare dialog kring hur vi ska komma vidare i detta arbete på många plan. Vi vill bidra till att inkludera flera och lära oss mer under processen.

Idag, ”dagen efter” att #dammenbrister kan vi konstatera att jo, det händer faktiskt nu. Alla de samtal och e-post som vi på Ekvalita fick igår och som fortsätter att strömma in idag, av de som vill göra förändring, men behöver hjälp på traven. Det är också för er vi startar bloggen.