annie-spratt-223429-unsplash.jpg

VEM É MAN?

- maskulinitet i skolan

 

MeToo fick igång en viktig diskussion och ökade medvetenhet om olika typer av kränkningar och våld som kvinnor och icke-binära utsätts för. Många av dessa handlingar har länge uppfattats som normalt, inte så allvarliga eller något som inte kan undvikas. Andra handlingar har varit så allvarliga eller tabu belagda att de utsatta inte blivit trodda eller vågat tala om dem. #metoo har blivit en plats för att tala speciellt om det våld som män utövar mot kvinnor och icke-binära.

Ekvalita fick i början av året finansiering för att arbeta med frågor om maskulinitet, jämställdhet och #metoo . Projektet Vem é man? Maskulinitet i skolan ska arbeta för att synliggöra och bryta upp destruktiva normer kring manlighet och maskulinitet genom att utveckla pedagogiska metoder för undervisning, jämställdhetsarbete och elevvårdsarbete. Under den ettåriga projektettiden kommer vi att samarbeta bla. med fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa, Förbundet Hem och Skola, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, forskare inom temat samt förhoppningsvis en mängd olika skolor  och män runt om i Svenskfinland.

Från hösten 2018 har vi anställt en projektledare, Nana Blomqvist, samt en föreläsningsutvecklare, Nina Blomberg. Nana och Nina kommer att utveckla nya pedagogiska metoder tillsammans med elever, studerande och pedagoger  samt stöda och koordinera vårt utbildningsteam med män och icke-binära som är engagerade i jämställdhetsfrågor i arbetet i skolorna.

Vi vill gärna bygga ut vårt nätverk av män som vill diskutera normer kring män och maskulinitet.
Kontakta oss gärna för intresse eller frågor kring projektet: nana.blomqvist@ekvalita.fi (+358 40 684 4878) eller nina.blomberg@ekvalita.fi

Vi tackar Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne som finansierar projektet.